Reeskont kredilerinde döviz alımı: Yeni düzenlemeler ve istisnalar

Reeskont kredilerinde döviz alımı: Yeni düzenlemeler ve istisnalar
Reeskont kredisi kullanan firmalar, kredi süresi boyunca döviz almama taahhüdü vermek zorunda, ancak ithalat ödemeleri için alınan dövizler istisna tutuluyor. Ceza uygulanması durumunda firmalara iade hakkı tanınıyor.

DÖVİZ ALIMINA İLİŞKİN TAAHHÜTLER

Reeskont kredisi kullanan firmaların, kredi vadesi boyunca döviz almama taahhüdü vermesi gerekmektedir. Ancak, ithalat ödemeleri için alınan dövizler bu taahhütten istisna tutulmaktadır.

CEZA DURUMUNDA İADE PROSEDÜRÜ

Firmanın ceza sonrası istisnaya girdiğini belgelemesi ya da aracı bankanın hatası ortaya çıkarsa, başvuru sırasında tahsil edilen ceza tutarı firmaya geri iade edilmektedir.

İTHALAT İÇİN DÖVİZ ALAN FİRMALARA CEZA İDDİALARI

Reeskont kredileri kapsamında ithalat ödemeleri için döviz alan firmalara ceza kesildiği iddiaları gündeme gelirken, aracı bankalar tarafından ithalat ödemesi için döviz alındığını belgeleyen firmalara ceza uygulanmadığı bildirilmektedir. Ceza sonrası istisna durumunu belgeleyen ya da aracı bankanın hatasını kanıtlayan firmalara ceza iadesi yapılmaktadır.

TCMB KAYNAKLARINDAN AÇIKLAMALAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklarından alınan bilgiye göre, bazı firmalara reeskont kredileri üzerinden ceza uygulandığına dair şikayetler olduğu belirtilmiş, bu nedenle son duruma ilişkin gelişmeler tekrar gündeme gelmiştir.

TCMB, menkul kıymet tesisine yönelik düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı - Foreks

REESKONT KREDİSİ KULLANAN FİRMALARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Reeskont kredisi kullanan firmalar, kredi vadesi boyunca döviz alımını sınırlamak zorundadır. Ancak, ithalat ödemeleri için yapılan döviz alımları, döviz dönüşümlü KKM hesaplarının bakiyesi ile yapılan döviz alımları ve belirli istisna durumları bu kısıtlamadan muaf tutulmaktadır.

İSTİSNA KAPSAMINDAKİ DURUMLAR

Döviz alımında istisna kapsamına giren durumlar şunlardır: döviz dönüşümlü KKM hesaplarının vade sonundaki bakiyesi ile yapılan döviz alımları, alım işlemini takip eden 5 iş günü içinde yapılan döviz satışları, kredi vadesi boyunca toplam 50 bin dolar karşılığı döviz alımları ve döviz dönüşüm desteğinden yararlanan firmaların destekten yararlandıkları tutarın yüzde 10’una kadar olan döviz alımları.

CEZA ÖDEMEMEK İÇİN BELGELEME

Firmaların ceza ödemesiyle karşılaşmamak için döviz alımlarının istisna durumlarına uygun olduğunu aracı bankalarına belgelemeleri yeterli olmaktadır.