Kripto para dünyasına yeni dönem!

Kripto para dünyasına yeni dönem!
Sermaye Piyasası Kurulu, kripto para platformları için güvenliği artırmayı amaçlayan kapsamlı ilke ve esaslar açıkladı. Yeni düzenlemelerle birlikte, müşteri hesapları daha şeffaf hale gelecek ve yanıltıcı reklamlara son verilecek.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para platformlarının işleyişine yönelik yeni ilke ve esasları duyurdu. Bu düzenlemelerin amacı, sektördeki olumsuz durumların önüne geçmek ve güvenli bir ortam sağlamak.

HESAP TANIMLARI VE KULLANIM KISITLAMALARI

Yeni kurallara göre, müşteriler adına açılan hesaplar, açıkça belirlenmiş şekilde tanımlanacak ve bu hesapların amacı dışında kullanılması yasaklanacak.

NAKİT TRANSFERLERİ İÇİN YENİ ZORUNLULUKLAR

Platformların müşterilerin nakit transferlerini sadece bankalar veya yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirmesi gerekecek. Ayrıca, platformlar müşteri nakitlerini elden alamayacak veya teslim edemeyecek.

EMİR ALIMINDA GÜVENLİK VE ŞEFFAFLIK

Müşterilerin emirleri yalnızca platformların resmi kanalları üzerinden alınacak. Sosyal medya gibi alternatif yöntemler kullanılmayacak ve tüm emirlerin kayıtları güvenli bir şekilde tutulacak.

YENİ TEKNOLOJİK ALTYAPI GEREKSİNİMLERİ

Emirlerin alımında kullanılacak altyapının, tarih, zaman ve kaynağı gösterecek şekilde kayıt tutması zorunlu olacak. Bu altyapının, 8 Kasım 2024 tarihine kadar tamamlanması gerekecek.

KRİPTO VARLIK İŞLEMLERİ VE MEVZUAT UYGULAMALARI

Kripto varlıkların alım satımı gibi işlemler, Sermaye Piyasası Kanunu’na uygun şekilde gerçekleştirilecek. Platformlar, bu faaliyetleri düzenli ticari işlemler olarak yürütmek zorunda.

GETİRİ TAAHHÜTLERİ YASAKLANDI

SPK’nın belirlediği esaslara göre, platformlar herhangi bir getiriyi garanti edemezken, yanıltıcı bilgi içeren reklam ve duyurular yapmaları da yasaklandı.

MERKEZİ KAYIT KURULUŞU İLE ENTEGRASYON

Platformlar, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile veri transferi için gerekli teknik altyapıyı oluşturmak zorunda olacak.

MÜŞTERİ KRİPTO VARLIKLARININ GÜVENLİĞİ

Platformlar, müşteriye ait kripto varlıkların ve nakit paranın üzerinde tasarrufta bulunamayacak. Ödünç verme veya kaldıraçlı işlemler yapılamayacak ve bu tür işlemler uygun bir geçiş süreci ile kapatılacak.

KRİPTO VARLIKLARIN SAKLANMASI

Müşterilerin kripto varlıklarının kendi cüzdanlarında saklanmaması durumunda, platformlar bu varlıkların saklandığı cüzdanların anahtarlarına ilişkin kontrolü sağlamalı. Bu yükümlülüğe uymayan uygulamalar yasal yaptırımlara tabi olacak.