EBRD'den Türkiye'ye 7 yıl aradan sonra ziyaret! Bakan Şimşek ile kritik görüşmeler!

EBRD'den Türkiye'ye 7 yıl aradan sonra ziyaret! Bakan Şimşek ile kritik görüşmeler!
EBRD yönetim kurulu, 7 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret etti. Ankara'da yapılan görüşmelerde Türkiye’nin makroekonomik programı ve yeni işbirliği alanları ele alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı toplantıda, EBRD'nin Kahramanmaraş depremlerinin ardından oluşturduğu 1,5 milyar avroluk finansman paketi ve Türkiye’nin EBRD ile mevcut güçlü işbirliği vurgulandı

YÖNETİM KURULUNUN TÜRKİYE ZİYARETİ

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yönetim kurulu, üye ülkelerin iş ve yatırım ortamını daha yakından tanımak ve faaliyetlerinin etkinliğini gözlemlemek amacıyla belirli aralıklarla ziyaretler gerçekleştiriyor. 2017’den sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden EBRD yönetim kurulu, 7 yıl aradan sonra Ankara’da temaslarda bulundu. Ziyaret çerçevesinde, EBRD’nin çoğunluğu Avrupa ülkelerini temsil eden 10 kişilik heyeti, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile bir araya geldi.

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK PROGRAMI VE EBRD İŞBİRLİĞİ

Görüşmede Türkiye'nin makroekonomik programı, reform ajandası ve Orta Vadeli Program hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, EBRD ile mevcut güçlü işbirliğinin yanı sıra yeni potansiyel çalışma alanları da ele alındı. EBRD yönetim kurulu, kısa süre içinde kabul edilecek 5 yıllık "Türkiye Stratejisi" hakkında görüş alışverişinde bulundu.

DEPREM BÖLGESİNE FİNANSMAN PAKETİ

Görüşmelerde EBRD’nin deprem bölgesine yönelik finansman çalışmaları da değerlendirildi. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından destek açıklayan ilk uluslararası finans kuruluşları arasında yer alan EBRD, bölgenin yeniden imarı için kamu ve özel sektöre yönelik 1,5 milyar avroluk finansman paketi oluşturdu. Bu paketin 1 milyar avrosu, özel sektör projelerine, KOBİ'lere ve yerel bankalara finansman olarak sağlandı.

TÜRKİYE'NİN EBRD İLE İŞBİRLİĞİ

Türkiye, EBRD'de finansman büyüklüğünde yüzde 13,6'lık payı ile birinci sırada yer alıyor. Şimdiye kadar EBRD’den 20,2 milyar avro finansman sağlayan Türkiye, bankayla olan güçlü işbirliğinin sürdürülmesini amaçlıyor.