Bakan Yumaklı'dan gıda güvenliği uyarısı ve Tokat'taki çiçekçilik tatırımları

Bakan Yumaklı'dan gıda güvenliği uyarısı ve Tokat'taki çiçekçilik tatırımları
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda güvenliğine ilişkin denetimlerin aralıksız sürdüğünü ve vatandaşların Alo 174 hattını kullanarak şikayetlerde bulunabileceklerini vurguladı. Tokat'ta çiçek serasında yaptığı incelemede, çiçekçilik sektöründeki önemli yatırımları da değerlendirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tokat'ın Erbaa ilçesinde çiçek serasında yaptığı incelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yumaklı, gıda güvenliğine yönelik denetimlerin devam ettiğini belirterek, son 8 ayda yaklaşık 900 bin denetim gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu denetimler sonucunda yaklaşık 13 bin 500 işletmeye 700 milyon lira civarında ceza kesildiğini ve 310 işletme hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.

Güvenli gıda erişiminin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en temel hakkı olduğunu vurgulayan Yumaklı, "Uygunsuzluk tespit edilen durumlarla ilgili vatandaşlarımız Alo 174 hattını kullanarak bize ulaşabilir. Denetimlerimiz kesintisiz devam edecek ve bu konuda toleransımız yok" dedi.

Yumaklı, Tokat'taki çiçekçilik sektörüne de dikkat çekerek, "Çiçekçilik sektörü Akdeniz havzası ile ilişkilendirilir, ancak Tokat'ta yaklaşık 1 milyar liralık bir yatırım bulunuyor. Bu yatırım, kesme çiçekçiliğin Anadolu'da da yapılabileceğini ve ekonomik değer taşıdığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde yaklaşık 58 bin dekarda süs bitkisi üretimi yapıldığını ve bunun yüzde 70'inin dış mekan, yüzde 30'unun ise iç mekan ve kesme çiçeklerden oluştuğunu belirten Yumaklı, bu ekonominin 85 ülkeye 105 milyon dolarlık ihracat katkısı sağladığını aktardı. Tokat'ın iklimi ve toprak özelliklerinin, çiçekçilik yatırımlarının gelişmesi için uygun olduğunu ifade eden Yumaklı, bu yatırımların kesme çiçek konusunda dünyada önemli merkezlerden biri haline geleceğini söyledi.

Bakan Yumaklı'ya incelemelerinde Tokat Valisi Abdullah Köklü, AK Parti Tokat milletvekilleri Cüneyt Aldemir ve Yusuf Beyazıt ile diğer yetkililer eşlik etti.