Asgari ücret maratonunda sona gelindi: İşte masadaki olasılıklar

Asgari ücret maratonunda sona gelindi: İşte masadaki olasılıklar
Asgari ücret maratonu bu hafta sona eriyor. Yeni ücret için cuma günü işaret edilirken çalışan emeklinin beklediği 5 bin liralık ikramiye ise bu hafta Meclis'ten geçiyor. Emekli ve memur ise zam için 3 Ocak'ı bekleyecek.

Doğrudan yaklaşık 7 milyon çalışanı, dolaylı yoldan da toplumun genelini ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreçte sona gelindi. İlk toplantısı 11 Aralık'ta, ikinci toplantısı 18 Aralık'ta yapılan görüşmelerde belli bir aşama geride kalırken nihai karar için AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu cuma gününü işaret etti.

ÇALIŞAN EMEKLİYE 5 BİN TL

Asgari ücretle birlikte yeni haftanın bir diğer konusu çalışan emekliye 5 bin lira ödemeyi de içeren Torba Yasa olacak. 5 bin lira ikramiyeyi içeren Torba Yasa'nın kalan maddeleri yarın görüşülmeye başlanacak. Yasanın 27 Aralık'a kadar Genel Kurul'dan geçirilmesi planlanıyor. Ardından 5 milyona yakın çalışan emekli, 28-29 Aralık'ta ikramiyelerini alacak.

MEMURUN GÖZÜ 3 OCAK'TA

Emekli ve memurun ocak zamları için de son bir haftaya giriliyor. Emekli ve memur zamları için 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verileri belirleyici olacak. TÜİK verilerine göre 5 aylık TÜFE 33.66 olarak gerçekleşti. Buna göre ocakta yüzde 15 sözleşme zammı da alacak olan memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 civarında zam alması bekleniyor. Enflasyon oranında zam alan işçi ve Bağ-Kur emeklileri ise aralık enflasyonu sıfır çıksa bile yüzde yüzde 33.6 zam alacak. Aylık enflasyonun aralıkta yüzde 3 gelmesi durumunda zam oranı yüzde 37.7'ye çıkacak.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin en az 3 skalada belirlenmesini istedi. Avdagiç, nasıl yatırımlar için 1'den 6'ya kadar farklı teşviklerin uygulandığı bölgeler varsa asgari ücretin de 6 skala olmasa bile 3 veya 4 skala olarak belirlenebileceğini vurgulayarak "Asgari ücret, bölgesel değerlendirilip belirlenebilir. İstanbul'daki asgari ücretle, 6. bölge kapsamındaki illerdeki asgari ücretin aynı olmaması gerekiyor. Dolayısıyla asgari ücretin gelişmiş illerde biraz daha yüksek, gelişmekte olan illerde görece olarak bunun altında bir skalayla belirlenmesi bir fayda sağlayacaktır" dedi.

Avdagiç, asgari ücretle beraber iş dünyasının üzerinde durduğu bir konunun ise gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi ihtiyacı olduğunu ifade etti. Avdagiç, çalışanların gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin yanı sıra SGK üst limitinin revize edilmesinin de çalışma hayatı için önemli bir açılım olabileceğini belirtti.

OLASI ASGARİ ÜCRET SENARYOLARI

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

İlgili Haberler