Fransa'da seçim sonuçları! Aşırı sağ birinci oldu

Fransa'da seçim sonuçları! Aşırı sağ birinci oldu
Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda sandık çıkış anketlerine göre oylarını artıran aşırı sağ yüzde 34 ile yarışı önde götürüyor.

Erken genel seçimlerde Fransa'da aşırı sağ 1. oldu. CNN Türk Paris temsilcisi Arzu Çakır Morin "Şu anda aşırı sağ parti lehine yüzde 34 olarak sandıktan ilk sonuç çıktı. Jordan Bardella yüzde 34'ün üzerinde bir sonuç bekliyordu. Anketlerde yüzde 37 civarındaydı. Erken genel seçimler ilk tur oylamaları bunlar. Sol birlik de yüzde 28, hemen sonrasında Macron yüzde 21 oranında oy aldı. Beklenenin çok üzerinde bir katılım oldu ve yüzde 70 civarında. Bu cumhuriyet tarihinde bir ilk rekor. Anketleri de bu rekor katılım yanılttı. Salt çoğunluğu elde edilebildi mi bu net değil. Her ilde milletvekili pazarlıkları olacak 2. turda. Bir parti diğeri lehine çekilebilecek. Aşırı sağ güçlü çıktı ama henüz bitmiş değil." dedi

Morin "Salt çoğunluk olan 289 milletvekilini alamazsa Başbakanlığı kabul etmeyeceğini söylemişti Bardella. Salt çoğunluk alınırsa başbakan olarak atamak zorunda Bardella'yı çünkü ilk oturumda hükümeti düşürebilir. Böyle bir ihtimali var radikal partinin. Dolayısıyla salt çoğunluk elde edilemezse hükümete girmeyecek aşırı sağ parti. Diğer partileri kendi aralarında koalisyon kurdurup muhalefette kalacak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanacak." ifadelerini kullandı.