Arkadaşlık sitelerindeki dolandırıcılığa dikkat!

Sosyal medya kullanımında dünyada üst sıralarda olan ülkemizde neredeyse her vatandaşın cep telefonunda var olan sosyal medya uygulamalarına entegre arkadaşlık sitelerine dikkat dolandırılabilirsiniz.

Sosyal medya kullanımında dünyada üst sıralarda olan ülkemizde neredeyse her vatandaşın cep telefonunda var olan sosyal medya uygulamalarına entegre arkadaşlık sitelerine dikkat dolandırılabilirsiniz. Arkadaşlık siteleri üzerinden özellikle avukat ve mahkeme adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olayının nasıl gerçekleştirildiğini gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

DOLANDIRMAK ÜZERE KURULAN İNTERNET SİTELERİNDEN UZAK DURUN

Son zamanlarda çeşitli uygulamalar üzerinden girilerek ulaşılan arkadaşlık sitelerinde iletişim bilgilerinin internet sitesinde paylaşılması ile telefonunuza gelen onlarca mesaj ve çağrı sonrasında kullanıcılara gönderilen tehdit dolu mesajlarla onlarca bin lira para haksız olarak talep edilmekte ve dolandırıcıların bu tuzağına düşen mağdurlar sanki savcılık uzlaştırma dosyalarına para gönderdiklerini düşünerek dolandırıcıları zengin etmekte.

SAHTE MAHKEME BİLGİSİ VE AVUKAT ADI KULLANMAKTALAR

Dolandırıcılar ağlarına düşürdükleri mağdurları önce bir suç işlediğine inandırıyorlar daha sonra sanki haklarında verilmiş bir mahkeme karar varmış gibi özellikle de avukat adı kullanarak cep telefonlarına bir mesaj, whatsapp veya ulaşabildikleri mail adreslerine sahte mahkeme evrakları göndererek uzlaştırma adı altında paralar tahsil etmeye çalışıyorlar.

CİNSEL İSTİSMAR – TACİZ SUÇLAMASINDA BULUNUYORLAR

Vatandaşların hukuki zaaflarından yararlanılarak hiçbir surette uzlaştırma kapsamında olamayacak suçlar isnat edilerek arkadaşlık sitelerine iletişim kurmak adına verilen cep telefonları üzerinden mağdurlara ulaşan dolandırıcılar kendilerini hakim, savcı, avukat olarak tanıttıkları ve söz konusu sitelerde çocuğun cinsel istismarı, taciz gibi suçlamalar içeren sahte soruşturma evrakları düzenleyerek mağdurlara whatsapp üzerinden gönderdikleri sahte evraklarla 20.000-TL ile 200.000-TL arasında para talep edilmekte.

SOSYAL MEDYADAN AVUKAT ADI VE PROFİL RESİMLERİ KOPYALANIYOR

Dolandırıcılar yaptıkları eylemlerde inandırıcılığı arttırmak adına gerçek avukatların sosyal medyada yer alan isim, adres ve profil fotoğraflarını kullanmak suretiyle mağdurları arayarak iletişime geçtikleri cep telefonlarındaki whatsapp profil fotoğraflarını da yine bu avukatların resmini koyarak sanki gerçek bir avukat bu suç duyurusunu yapıyormuş izlenimi uyandırmaya çalışmaktalar.

AVUKATLARDA MAĞDUR

Son olarak geçtiğimiz hafta sosyal medyada kullandığı profil fotoğrafı kopyalanan Av. Fedai Terzi’de dolandırıcıların kullandığı bir isim oldu ve vatandaşların avukata ulaşması sayesinde çok büyük mağduriyetlerin önüne geçilerek Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurularında bulunularak vatandaşların dolandırılmasının önüne geçilmiş oldu.

Unutulmaması gerekir ki hiçbir avukat, hâkim, savcı sizi cep telefonundan arayarak şu kadar para verirseniz hakkınızdaki suç duyurusundan vazgeçilecek ve dosya işlemden kaldırılacaktır şeklinde hukuka uygun olmayan bir tarz da mesaj atmaz, aramaz ve sizden para talep etmez.

Köşe Yazıları Haberleri