Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Herkül kurtarılmayı bekliyor

Bursa'nın tarih kokan İznik ilçesinde, binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve Roma dönemine ait eşsiz bir miras olan Herkül kaya kabartması, tahrip edildi. Hisardere köyü yolu üzerinde, Deliktaş civarındaki eski taş ocağında ortaya çıkan bu antik kabartma, 2 bin yıl önceki taş ocağı işçileri tarafından oluşturulmuş ve zaman içinde birçok kültür tarafından değerli bulunmuştu.

İddialara göre, Herkül kabartması üzerindeki detaylardan biri olan sağ elindeki gücü temsil eden asanın kaybolması, bu tarihi eserin zarar gördüğünü gösteriyor.

Ayrıca, Herkül'ün bulunduğu eski taş ocağı sahası, daha önce dökülen zeytin çorakları ile bataklığa dönüşmüş durumda. Bu durum, hem tahrip edilen kabartma hem de çevresinin bakımsızlığıyla birleşince, bölgedeki tarihi mirasın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Milattan sonra 3. yüzyılda ortaya çıkan bu kaya kabartması, Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde ise Herkül olarak bilinen kahramanın tasvirini içeriyor.

Heykel ve kabartmalar, antik dönemde kötülüklerden koruyucu olarak görülüyordu ve bu nedenle büyük bir kültürel öneme sahipti.

Herkül'ü ziyaret eden Özdemir Yiğit, “Herkül heykelini görmek için İznik'e geldik. Görkemli heykeli gördük çok mutlu olduk. Fakat etrafında ki bu düzensizlik bu bakımsızlık gerçekten dikkatlerimizi çekti. Tarihimize sahip çıkalım” dedi.

Türkiye Haberleri