Yargıda Can Atalay krizi! AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Yargıtay, AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmetti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Can Atalay’ın daha önceden mahkumiyet kararını onayan daire önceki kararının doğru olduğunu öne sürerek Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına uyulmamasına hükmetti. Atalay’ın milletvekilliğinin de düşürülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bildirimde bulundu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin ihlal kararına hukuki değer ve geçerlilik olmadığını belirtti. Daire, Bu bağlamda anayasanın 153. maddesi kapsamında uygulanması gereken bir karar bulunmadığını, Atalay hakkında verilen mahkumiyet kararının onandığını vurgulayarak, kesinleşen karar karşısında, AYM’nin kararına uyulmamasına karar verdi.

Daire, Atalay hakkındaki mahkumiyet hükmünün onanması ile hükümlü sıfatını kazandığını, anayasaya göre milletvekilliğinin düşmesi sebeplerinden biri olarak “kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinin” düzenlenmiş olduğunu, Anayasa’nın 76. maddesinde sayılan milletvekilliği ile bağdaşmayan suçlardan kurulan mahkumiyet hükmünün milletvekilliğini düşüreceğini belirtti.

Daire, AYM’nin bu konuda inceleme yetkisinin de bulunmadığını belirterek, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı’na gönderilmesine karar verdi.

Daire, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Haberleri