Türkiye ne zaman doğalgaz üssü olacak? Rusya tarihi verdi

Türkiye'nin doğalgaz merkezi olmasını sağlayacak projeye ilişkin Rusya tarafından açıklama geldi. Rusya Başbakan Yardımcısı, yol haritası konusunda Türkiye ile mutabakat sağlandığını söyleyerek projenin başlangıç tarihi için 2024'ü işaret etti.

Ekim 2022'de Rusya tarafından ortaya atılan Avrupa’ya iletilemeyen gazın yeni bir gaz transfer sistemi ile Türkiye’ye sevk edilmesi ve burada oluşturulacak bir merkez üstünden Avrupa ülkelerine gönderilmesini teklifi konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Rusya tarafından projenin yapımı için önümüzdeki yıl işaret edildi.

Sputnik'in aktardığına göre, Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e demeç veren Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türk tarafıyla projenin yol haritasının hazırlanması konusunda mutabakat sağladıklarını ve çok yakın bir zamanda bunun yol haritasının onaylanacağını söyledi.

TÜRK YETKİLİLERDEN RUSYA'YA ZİYARET

Onaylanacak yol haritası kapsamında projenin yapımına başlanmasını sağlamak için faaliyetlere devam edeceklerini belirten Novak, "Türk ortaklarımız yakında St. Petersburg'u ziyaret ederek bu konudaki deneyimimizi inceleyecek. Bu deneyimin, Türkiye topraklarında elektronik platformun ve transfer merkezinin oluşturulması için gerekeceğinden eminim. Önümüzdeki yıl projenin yapımına başlanacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Projenin güneydoğu Avrupa'ya gönderilecek gazın fiyatının Türkiye topraklarında belirlenmesi için elektronik platform kurulmasını öngören çok perspektifli bir çalışma olduğunu kaydeden Novak, Türkiye'nin Avrupa'ya çeşitli kaynaklardan gaz tedariki için bir transit güzergahı olduğuna da dikkat çekti.

Novak, Rusya'nın, Rus enerji şirketi Gazprom'un St. Petersburg'daki elektronik platformda fiyatların belirlenmesi konusunda başarılı bir deneyime sahip olduğunu kaydederek bu deneyimin kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Haberleri