Şanlıurfa’da jandarma ile eylem yapan işçiler arasında gerginlik: 92 gözaltı!

Şanlıurfa’da bir tekstil firması önünde 15 gündür eylem yapan işçiler ile jandarma arasında gerginlik yaşandı. Yaşananların ardından 92 kişi gözaltına alındı.

Şanlıurfa 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir tekstil firmasında çalışan 450 işçi bağlı oldukları sendikadan ayrıldı. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'na (BİRTEK-SEN) geçti.

7 ÇALIŞAN İŞTEN ÇIKARILDI

İddiaya göre bu durumun üzerine fabrika yönetimi 7 çalışanını işten çıkardı. Arkadaşlarının sendika değişikliği nedeniyle işten çıkarıldığını öğrenen diğer işçilerse 27 kasım’da işi bıraktı.

JANDARMA VE İŞÇİLER ARASINDA GERGİNLİK

Fabrika önünde eylem yapan işçiler ile bulundukları yere toplanmalarına izin vermeyen jandarma arasında gerginlik yaşandı.

92 GÖZALTI!

Çıkan gerginlik üzerine aralarında BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in de bulunduğu 92 kişi gözaltına alındı. Bu duruma tepki gösteren diğer işçiler demir bariyerleri yıkmaya çalışınca ise jandarma ekipleri TOMA ile tazyikli su sıkarak topluluğu dağıttı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

Bölgede yaşananların ardından Şanlıurfa Valiliği tarafından yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada “27.11.2023 tarihinden itibaren bir sendika organizesinde iş bırakma ve sendikal faaliyet şeklinde başlayan eylemlerin kolluk kuvvetlerimizin sürekli uyarılarına rağmen yasa dışı toplantı ve gösteriye dönüşmesi, iş ve çalışma hürriyetine müdahalede bulunulması üzerine 28 kişi hakkında adli işlem başlatılmış, ancak yapılan bütün uyarılara rağmen 2911 sayılı Kanuna aykırı şekilde toplantı ve gösteri yapılması, servis araçlarının geçişinin engellenmesi, Organize Sanayi Bölgesi içinde trafik düzeninin bozulmasına kadar varan yasa dışı davranışlara devam edilmesi üzerine, 11.12.2023 Pazartesi günü söz konusu faaliyetleri yürüten 6 kişi başlatılan adli soruşturma çerçevesinde gözaltına alınmış, izinsiz yapılan toplantı ve gösteriye yapılan ikazlara rağmen son verilmemesi üzerine topluluğun dağılması sağlanmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Haberleri