"Portakalları çöpe at" sözü rüşvet skandalını ortaya çıkarmıştı! Çete lideri olan gümrük müdürüne ödül gibi tayin geldi!

Rüşvet operasyonunda çete lideri olarak geçen gümrük müdürü Arif Kemal Zorlu’nun İstanbul Havalimanı’na Gümrük Posta Müdürü yapıldığı ortaya çıktı.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER

Çatalca Muratbey Gümrüğüne yapılan rüşvet operasyonundan sonra hazırlanan iddianamede çete lideri olarak geçen gümrük müdürüne ödül gibi tayin. Gizli tanık beyanlarında, fiziki ve teknik takipte rüşvet aldığı belirlenen Arif Kemal Zorlu’nun İstanbul Havalimanı’na Gümrük Posta Müdürü yapıldığı ortaya çıktı.

Master Haber Muhabiri Ercan Öztürk’ün Çarşamba günü yazdığı Çatalca Muratbey Gümrüğü’ne yapılan rüşvet soruşturmasının ardından şok bir detay çıktı. Silivri Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ‘Çete lideri’ olarak geçen Gümrük Müdürü Arif Kemal Eyüboğlu’na adeta ödül gibi tayin yapıldığı ortaya çıktı. Tutuksuz olarak yargılanan Eyüboğlu, geri hizmete çekilmesi beklenirken İstanbul Havalimanı Posta Gümrük Müdürü yapıldı. Operasyonda çete üyeleri olarak geçen gümrük memurlarının da diğer gümrüklere gönderildikleri öğrenildi.

ŞİRKET SAHİBİNİ KENDİSİNE YANCI YAPMIŞ!

Ödül gibi tayinle İstanbul Havalimanı Gümrük Posta Müdürü olarak tayini çıkarılan Arif Kemal Eyüboğlu’nun kendisine çantacı olarak Atılım Gümrük Müşavirliği isimli firmanın yüzde hissedarı olan Mustafa Aykın’ı seçmiş. Aykın savcılık sorgusunda etkin pişmanlıktan yararlanarak itirafçı olduğu soruşturmada Eyüboğlu’nun akçeli işlerini itiraf etti. Aykın, ‘Samsun’a gidecektim. Müdür bey rüşvet paralarından 100 bin lira vererek altın almamı söyledi. 10 tane tam cumhuriyet altını aldım. Altınları yeğenine vermemi söyledi’ dedi. Eyüboğlu, Aykın’ın altın itirafını yalanlasa da altının alındığı kuyumcu söylenen tarihte altınların alındığını itiraf etti.

PARALAR ODALARDA DAĞITILIYORDU

Aykın’ın İstanbul Havalimanı Gümrük Posta Müdürü Eyüboğlu’yla ilgili itirafları bununla sınırlı kalmadı. Rüşvetin nasıl paylaşıldığını da detaylarıyla şöyle itiraf etti, ‘Toplanan rüşvet paraları eksi birinci katta bulunan müdür beyin arabasının bagajına koyulurdu. Müdür bey genelde Cuma günleri Beylikdüzü’ndeki evde kalırdı. O evde ayrıca hovardalık da yapardı. Rüşvet paraları bu eve geldikten sonra memurlar ve müdür yardımcıları da bu eve gelirdi. O gün odalarda memur ve müdür yardımcılarına paralar odalarda dağıtılırdı’ dedi.

PORTAKALLARI ÇÖPE AT!

Mali polisin Çatalca Muratbey Gümrüğü’ne yaptığı operasyon büyük bir paniğe neden olmuş. Müdürü Eyüboğlu'nun Antalya’dan Çatalca’ya getirdiği gümrük memuru olan hemşerisi Ahmet Berk’in eşiyle yaptığı telefon konuşmasında, ’10 dakika içerisinde aramazsam portakalları çöpe at’ demesi polisin dikkatini çekti. Berk ifadesinde ‘Portakal’ dediği şeyin müdür Arif Kemal Eyüboğlu’nun kendisine verdiği 20 bin dolar rüşvet payı olduğunu itiraf etti. Berk, ‘O anda bizimle ilgili bir sıkıntı çıkmadığı için eşimi tekrar aradım ve portakalları çöpe atmamasını söyledim’ dedi.

RÜŞVETİ BÖYLE AKLAMIŞLAR!

İddianamede rüşvet paralarının aklama yöntemi ise şöyle anlatıldı: Başka bir rüşvet verme yöntemi olarak da nakit dışında elektronik para kuruluşlar aracılığıyla dolaylı yoldan memura rüşvet parasının gönderilmesi olduğu, bu kuruluşların başında Papara, Enpara, Paytr, Fastpay vs. uygulamaların geldiği, verilecek olan rüşvetin, memurların belirlediği üçüncü bir şahıs adına yukarıda isimleri geçen kuruluşlar aracılığıyla verildiğinin yapılan iletişim dinlenmesinde tespit edildiği, böylece aracı ve memur arasındaki rüşvet alışverişinin fiziki bir takibe mahal bırakmadan gizlilik içerisinde tamamlandığı, aracı ve memur şahısların topladıkları rüşvet paralarını aklamak için farklı taktik ve teknikler kullandıkları, tespit edilen ve en sık kullandıkları yöntemin başında ise; toplanan rüşvet paralarını ikinci ve üçüncü derece akrabalarının hesaplarına aktararak ev, lüks araba, altın, döviz gibi yatırımların yapılarak bu parayı akladıkları, bu yöntemin örneklerinin görüşme tapelerinde mevcut olduğu, bu şahısların topladıkları rüşvet paralarını aklamalarının bir diğer yöntemi ise Bitcoin alım satımı yapılan sitelere aktararak akladıkları belirlendi.

Türkiye Haberleri