Kimse ders çıkarmamış! Televizyon kulesi hâlâ kusurlu

Büyükçekmece'de ışıklandırılmadığı için yedi kişinin ölümünde kusurlu bulunan TV kulesinde hâlâ uçak ve helikopterleri uyaran bir sinyalizasyon olmadığı ortaya çıktı. Kulenin yanında bulunan yüksek katlı Kaya Ramada Otelinin de ışıklandırması yanmıyor.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER

Eczacıbaşı'na ait Sikorsky S-76C++ tipi helikopter 10 Mart 2017’de, LTBA-Bozüyük VFR uçuşu için 08.16’da kalkmasının ardından 08.20’de Büyükçekmece TÜYAP Fuar Alanı’nda bulunan Endem TV kulesine çarparak düşmüştü.

Kazada Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, Rusya’daki bölge satış yöneticisi Aleksandr Vanin, şirketin konukları Igor Kochergin, Ludmila Chuprova ve Elena Badragan ile pilotlar Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut hayatını kaybetti.

6 YIL GEÇTİ AMA DERS ÇIKARAN YOK!

Yedi kişinin öldüğü kazanın ardından altı yıl geçti ama ne Büyükçekmece Belediyesi ne de işletme sahipleri kazadan ders çıkarmamışlar. Master Haber'in ulaştığı kaynaklar, kazadan bir süre sonra televizyon kulesinin GPS haritalarına işlendiğini söylediler. Ancak bu sefer de, kulenin tepesinde olması gereken hava araçlarını uyaran çakarlı ışık sisteminin olmadığı ortaya çıktı.

KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

230 metre yüksekliği ile bölgedeki en yüksek yapı olan televizyon kulesinin zirvesinde yanıp sönerek kırmızı ışık saçan ve daha da önemlisi çakarlı beyaz ışık yayan sistemin bulunması gerekiyor. Ancak her iki uyarıcı ışık sistemi çalışmıyor. Bu durum da özellikle gece ve sisli havalarda pilotlar için büyük risk oluşturarak kazalara davetiye çıkarıyor.

Bölgede VFR (görerek uçuşların) yapıldığı, hem helikopter hem de Atatürk Havalimanı’na inecek özel uçakların bölgeyi kullandığı dikkate alınırsa tehlikenin ne kadar büyük olduğu ortada.

Televizyon kulesinin yakınındaki yüksek binaların tepelerinde ışıklı uyarı sisteminin faal olduğu gözlendi. çerisinde bulunduğumuz zorlu kış şartlarında hayati önem taşıyan bu ışık düzeneklerinin çalışmaması tam bir vurdumduymazlık ve skandal olarak değerlendiriliyor.

KULE ORTADA KALDI!

Yıllarca atıl vaziyette duran Endem TV Kulesi, şirketin borçlarından dolayı icralık olmuştu. 55 milyon dolara yapılan ve 249 milyon 395 bin lira bedel biçilen Büyükçekmece'deki TV kulesi, 152 milyon 111 bin liraya satıldı.

İhaleyi, ihaleden 11 gün önce kurulan FMC Gayrimenkul isimli bir firma aldı. Ancak bu defa da Endem İnşa satışın hileli yapıldığı gerekçesiyle karşı dava açtı.

Karşılıklı açılan davalar yüzünden ne belediye ne de kuleyi yapan şirket kılını kıpırdatmıyor. Adeta kimse yedi kişinin ölümünden ders çıkarmamış.

IŞIKLANDIRILMADIĞI İÇİN KUSURLU!

Kazanın, helikopterin ana palinin kuleye teması sonucunda meydana geldiği belirtilen iddianamede, "Mürettebata yüklenen bu kusurla birlikte sanıkların yetkili ortakları olduğu firmaya ait televizyon kulesinin uluslararası havacılık standartlarına uygun şekilde işaretlenip ışıklandırılmaması kazanın oluşumunda illiyet bağı taşıyan bir unsur olarak görülmektedir" denildi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise "An itibariyle de bizimle alakalı bir şey gözükmüyor. Çakar lamba ile ilgili sorular dolaşuyor. Bizim aktif çakar lambamız çalışıyor, tüm makinelerimiz aktif halde. En tepedeki lambamız çalışıyor, o esnada da çalışıyordu, ben kontrol ettim. Şu anda da aktif, öyle bir sıkıntımız yok. Kulemizde de kazayla ilgi hiçbir bulguya rastlamadık" açıklaması yaptı.

Türkiye Haberleri