İşte tapu müdürünü ölüme götüren süreç! Şerh yazısı bir yıl sümen altı edilmiş! 57 ölüm villası satılmış

Büyükçekmece’de temel atılmadan inşa edilen ve 57’si Anıtlar Kurulu’nun şerhi olmasına rağmen satılan, “Ölüm villaları” stresi Büyükçekmece Tapu Müdürü Ali Sait Sarıçiçek’in “Strese” bağlı ölümüne neden oldu. MASTER HABER’e konuşan mesai arkadaşları: “Her hangi bir rahatsızlığı yoktu. Yaşadığı stresi kaldıramadı…” ifadelerini kullandılar.

Büyükçekmece’de temel atılmadan inşa edilen ve 57’si Anıtlar Kurulu’nun şerhi olmasına rağmen satılan, “Ölüm villaları” stresi Büyükçekmece Tapu Müdürü Ali Sait Sarıçiçek’in “Strese” bağlı ölümüne neden olması büyük tartışmayı da beraberinde getirdi. Master Haber’in gündeme getirdiği, “Ölüm villaları setresi tapu müdürünü kalpten götürdü” başlığıyla duyurduğu haber büyük bir şok etkisi yaptı. Tapu Müdürür Sarıçiçek’in herhangi bir rahatsızlığının olmadığını belirten mesai arkadaşları: “Yaşadığı stresi kaldıramadı” diyerek üzüntülerini belirttiler.

AKGÜN, HOŞ GELDİNE GELDİ, CENAZEYE GELMEDİ

Müdür Sarıçiçek geçen yıl şubat ayında göreve ilk atandığında kendisini makamında ziyaret edip, hayırlı olsun diye Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün bu ziyareti sosyal medya hesabından da paylaşımda bulunmuştu. Akgün’ün aynı zamanda hemşehrisi olan ve önceki gün yaşamını yitirip, Büyükçekmece Kaymakamlığı’nın önünden Sarıçiçek’in cenazesine katılmayarak sadece çelenk göndermesi, “tepkilerden çekindiği için gelmedi” yorumlarına neden oldu.

YARDIMCISI VE MÜTEAHİD TUTUKLU

Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, inşaatın sahibi Ali Gül’le birlikte 7 belediye personelinin tutuklandığı skandalla ilgili Master Haber’e ulaşan bilgiler büyük bir vurgunun olduğunu ortaya çıkartıyor. Geçtiğimiz yıl Büyükçekmece Tapu Müdürülüğüne atanan Ali Sait Sarıçiçek’i strese bağlı kalp krizine götüren süreç şöyle gelişti.

İŞTE SARIÇİÇEK’İ ÖLÜME GÖTÜREN SÜREÇ BÖYLE BAŞLADI

Ölüm villalarının inşaatı sırasında insan kemiklerinin çıkması üzerine olaya savcılık el koydu. Büyükçekmece Savcılığı 2 Kasım 2022’de olaya el koyuyor. Ardından 16 Kasım’da kemiklerin incelenmesi için Arkeoloji Müzesi ile Kültür Varlıkları Koruma Kurulları’na yazı yazıyor. Savcılığın başvurusu üzerine hem Arkeoloji Müzesi hem de 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Büyükçekmece Tapu Müdürlüğü’ne aynı gün bir yazı göndererek, “Bahse konu araştırma sonuçlanıncaya kadar tapulara şerh konulsun” diyor.

KURUL YAZISI 13 AY SÜMEN ALTI EDİLİYOR

Büyükçekmece Tapu Müdürlüğü’ne gönderilen yazı tam 13 ay sümen altı ediliyor. Dönemin Büyükçekmece Tapu Müdürü ve bir müdür yardımcısının bilgisi dahilinde şerh yazısı tam 13 ay saklanıyor. Bu arada ölüm villaları inşaatı tam gaz ilerliyor. Yapılan villalardan 57’si şerh olmaksızın 40 – 50 milyon lira aralığında fiyata satıldı.

ALİ GÜL, KURULA BASKI YAPIYOR, SARIÇİÇEK ŞERH’İ TAPUYA İŞLETİYOR

Geçtiğimiz yılın şubat ayında Büyükçekmece Tapu Müdürlüğü’ne atanan Sarıçiçek, olayı fark edip şerh yazısını 2023’ün kasım ayında tapulara işletiyor. Sarıçiçek’in bu hamlesi müteahhid Ali Gül ve ortaklarında büyük bir şok etkisi yaratıyor. Tutuklu yargılanan Gül, koruma kurulunda her gün baskı yaparak şerh yazısının kaldırılması yönünde talepte bulunuyor. Kurul yetkilileri, “Sonuç çıkmadan böyle bir yazı yazamayız” diyerek Gül’ü reddediyor.

İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILMASI SARIÇİÇEK’İ STRESE SOKTU

Olayın ortaya çıkması, ölüm villalarında yaşanan skandallar kamuoyuna gelmesi üzerine inşaatın müteahhidi Ali Gül hem tapu müdürüne hem de kurula sık sık gidip gelmeye başladı. Her iki kurumdan da “olumsuz” yanıtını alan Gül bu sefer baskıya başladı. Baskılar da sonuç vermedi. Bu arada skandalla ilgili Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü müfettiş görevlendirip, soruşturma başlattı. Büyükçekmece Kaymakamlığı’da idari soruşturma başlatılması yönünde karar aldı. Merhum müdür Sarıçiçek’in skandalla ilgili bilgi sahibi olması kendisini büyük bir strese soktu. Kendisine bağlı müdür yardımcısı ve kurumunun böylesine bir skandalla gündeme gelmesi sıkıntılar yarattı. Bu arada satılmayan 87 villaya soruşturmayı yürüten savcılık, “Satılamaz” şerhi düştü.

MEMLEKETİ TRABZON MAÇKA’DA TOPRAĞA VERİLDİ

Evinde kalp krizi geçiren Sarıçiçek Mimarsinan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanenin acil servisinde yapılan tüm müdahalelere rağmen Sarıçiçek yaşamını yitirdi. Sarıçiçek dün memleketi Trabzon’un Maçka ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 4 cesede ait kemik ve eşyalar ile bazı tarihi eserlerin çıkması nedeniyle Büyükçekmece Tapu Müdürlüğü’ne yazı yazarak, tapulara şerh koyulması talebinde bulundu. Kuruldan gelen yazının ardından tapulara şerh konuldu. Ancak müteahhid 57 villayı sattı. Savcılık soruşturmayla birlikte 87 villaya tedbir koydu. Gül inşaatın sahipleri Büyükçekmece Belediyesi’ne müracaat ederek koruma kurulunun şerh kararı olmasına rağmen sattıkları 57 villayla ilgili kat irtifakı kurdu. Şerhin kalkması için Büyükçekmece Tapu Müdürlüğü ile 1 Numaralı Kurula yapılan başvurular ise sonuçsuz kaldı.

GÖL MANZARALI 144 VİLLA

Büyükçekmece Gölü manzaralı 8.5 milyar değeri olan villalarla ilgili şerh kalkmadığı için resmi satışlar bir türlü gerçekleşmiyordu. Tutuklanan Gül İnşaatın sahibi Ali Gül’ün hem şerhle ilgili hem de diğer resmi kurumlarla yürüttüğü görüşmeler sonuçsuz kaldı. Temeli olmadan yapıldığı için “Ölüm villaları” olarak adlandırılan projeyle ilgili polisin yaptığı operasyon bir hayli ses getirmişti. Dinleme kayıtları, bilirkişi raporları ve yerinde incelemelerden sonra harekete geçen polis, geçtiğimiz ay ilgililere bir operasyon düzenlemiştir. Düzenlenen operasyonda gözaltına alınan aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, Belediye imar ve şehircilik müdür Vekili Abdurehim Çakır’ın da olduğu 7 belediye personeli ile inşaatın müteahhidi Gül İnşaat’ın sahibi Ali Gül tutuklanmıştı.

ŞEHİTLİK OLABİLİR

Büyükçekmece Gölü manzaralı 144 villadan oluşan 8.5 milyar liralık villaların bulunduğu inşaat alanında 2022'de 4 cesede ait kemik ve eşyaların bulunduğu öğrenildi.

İnşaat alanında ayrıca çıkan tarihi eserler nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce inşaatın durdurma kararı verildiği öğrenildi.

Kurul'un 24 Kasım 2022 tarihinde düzenlediği toplantıda aldığı kararda, İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü'nün inşaat alanıyla ilgili değerlendirmesi dikkat çekti.

Alanın Balkan Savaşlarının yaşandığı Çatalca savunma hattı etki alanında olduğu değerlendirildi. Ayrıca bu alanın kuzeyinde Çatalca'nın Yazlık Köyü sınırında yer alan Alaiye Şehitliği olarak adlandırılan yerde yapılan kazılarla benzer nitelikte bulgular elde edildiği vurgulandı.

"Kemiklerin Osmanlı askerlerine ait olabileceği" kaydedilen raporla beraber kararda, çalışmaların durdurulması gerektiğinin altı çizildi.

Ancak buna rağmen, belediyenin inşaata devam edilmesine göz yumduğu ortaya çıktı.

ÇAKIR VE SAK TUTUKLU

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada geçtiğimiz haftalarda, Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, Belediye İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Abdürrehim Çakır'ın da olduğu 7 belediye personeli ile müteahhit Ali Gül tutuklandı. Serbest bırakılan 12 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Villaların, temeli olmadan forekazık çakılmadan, kum ve kömür karışımı zemin üzerine inşa edildiği ortaya çıkmıştı.

Türkiye Haberleri