21 Aralık en uzun gece mi? En uzun gece hangi ilimizde yaşanıyor?

21 Aralık tarihine girmemizle beraber vatandaşlar en uzun gecenin ne zaman olduğunu merak etmeye başladı. Google arama motorlarında "21 Aralık en uzun gece mi? En uzun gece kaç saat sürüyor?" sorusu aratılıyor. Peki 21 Aralık en uzun gece mi? İşte yanıtı...

Yeni yıla az bir zaman kala en uzun gecenin ne zaman olduğu merak edilmeye başlandı. Vatandaşlar en uzun gece ile ilgili detayları araştırırken en uzun gecenin kaç saat sürdüğü araştırıldı. Peki 21 Aralık en uzun gece mi? En uzun gece kaç saat sürüyor? İşte ayrıntılar...

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.

EN UZUN GECE NE ZAMAN?

21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine solstis (gündönümü) tarihleri denir. 21 Aralık her yıl Kuzey Yarımküre'de kış gündönümü başlangıcıdır. Aynı zamanda 21 Aralık yılın en uzun gecesidir.

21 Aralık günü, yılın en kısa günü ve 21 Aralık gecesi de yılın en uzun gecesi olacak. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başladığı gün olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinden itibaren gündüzler tekrar uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.

EN UZUN GECE NEREDE?

Bu tarihten sonra (21 Aralık) Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.

Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en kısa gece Hatay'da yaşanırken en uzun gece ise Sinop'ta yaşanır.

Türkiye Haberleri