Zonaya neden oluyor herkesin hayatını kabusa çeviriyor! O virüse karşı aşı yaptırmak mümkün

Zona, ağrılı kızarıklıklar şeklinde vücudumuzun belirli bölgelerinde çıkan sinir enfeksiyonudur.Bu hastalığa neden olan herpes zoster virüsünü karşı aşı yaptırmak mümkün. Peki aşının ana noktaları nelerdir? İşte yanıtı...

Zona, gece yanığı adı ile de bilinen genellikle ileri yaşlarda sıklıkla gövdede önce kızarıklık sonra içi sıvı dolu ağrılı keseciklerle görülen viral bir deri hastalığıdır. Zonaya neden olan virus, su çiceğine neden olan virus olup bu virus yıllarca omurilik boyunca sinir köklerinde saklı kalır ve vücut savunma sisteminin zayıflaması ile genellikle 50 yaştan sonra ortaya çıkar.

BULGULAR BAZEN ÇOK ŞİDDETLİ OLABİLİR

Zona hastalığı belirtileri genellikle döküntülerin ortaya çıkacağı bölgede yanma, karıncalanma, kaşıntı veya batma ile başlar. Bazen bu bulgular çok şiddetli olabilir ve bireyler dayanılmaz bir ağrı tarif eder.

Prof. Dr. Derya Unutmaz,ise zonaya neden olup herkesin hayatını kabusa çeviren herpes zoster virüsüne karşı aşının olduğunu açıkladı. Peki ama nasıl? İşte detaylar...

İŞTE AŞININ İNCE NOKTALARI

Unutmaz "Zona hastalığına neden olan herpes zoster virüsünü karşı aşı mevcuttur. Zona aşısı hakkında ana noktalar şunlardır: Aşı Tipleri:

1. Zostavax: Eski bir aşı ve canlı zayıflatılmış bir aşıdır. Şu anda daha az kullanılmaktadır.

2. Shingrix: Daha yeni ve daha etkili bir aşıdır. Rekombinant aşıdır, yani hastalığa neden olmadan bağışıklık yanıtını uyarmak için virüsün zararsız bir parçasını içerir. Shingrix, zona & komplikasyonlarını, zona sonrası nöralji dahil, önlemede %90’dan fazla etkilidir. 2 dozda verilir, ikinci aşı ilk aşıdan iki ila altı ay sonra 50 yaş ve üzeri yetişkinler için önerilir. Buna zona geçirmiş veya Zostavax aşısı almış kişiler de dahildir. Bağışıklık sistemi hastalık veya tedavi nedeniyle zayıflamış 19 yaş ve üzeri yetişkinler için de önerilebilir.

Sağlık Haberleri