Virüsler kol kola girdi hastaneler doldu taştı! Peki Hastalıklar neden arttı? Uzmanlar yanıtladı…

Korona, influenza, RSV… Virüsler birleşti hastanelerin acil servislerinde, nöbetçi eczanelerde kuyruklar oluştu… Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin bir çok kentinde çocuklar ve yetişkinler boğaz ağrısı, ateş, kusma, ishal şikayetiyle hastanelere başvuruyor. Peki yeni bir salgın mı yaşıyoruz? Master Haber uzmanlara sordu? İşte hastalıkların bir anda artmasının sebebi…

İstanbul başta olmak üzere son bir haftadır gribal enfeksiyon, ateş, boğaz ağrısı, kusma ve ishal şikayetleri ile hastanelere müracaatlar arttı. İlk ve ortaöğretim okullarında eğitim gören çocuklar başta olmak üzere toplumun bir çok kesimi viral hastalıklarla boğuşuyor.

HASTANELER DOLDU TAŞTI

Enfeksiyonlara bağlı olarak artan hastalıklar nedeniyle hastanelerin acil sevişlerine başvuru sayısında büyük artış yaşandı. Bazı geceler hastanelerde uzun kuyruklar oluştu. Uzmanlara göre çocuklarda RSV virüsü yaygın. Hem çocuklar hem yetişkinleri ise koronavirüs yeni varyantı ve influenza etkiliyor.

İşte Uzmanların görüşleri

Prof. Dr. Güner Sönmez:

Şuanda çocuklarda RSV virüsü salgını var. Virüs özellikle toplu şekilde kapalı alanda uzun süre vakit geçilen okullarda virüsün yayılmasını artırır. RSV’nin yanı sıra koronavirüs ile influenza salgını da mevcut. Hastalıklardan ve virüsten korunmak için toplu taşıma, kalabalık yerlerde tıpkı Covid-19’da aldığımız önlemler gibi bu günlerde hijyene ve maske kullanmaya dikkat etmeliyiz. Özellikle risk grubundaki vatandaşlarımız iki kat daha dikkatli olmalı. Çocuklarımıza el yıkama alışkanlığını mutlaka edindirmeliyiz. Hasta olan kişilere de görev düşüyor. Kalabalık ortamlara mümkün olduğu kadar girmesinler. Girmek zorunda olanlar da maske takmalı.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu

Son günlerde boğaz ağrısı, kusma ve ateş şikayeti ile hastanelere başvuran vakalarda ciddi artış var. Peki hastalıklar neden bu kadar arttı. Çünkü kar yağışı ve soğuklar mevsim normallerine göre gecikti, hastalık mevsimi uzadı. Virüsler kendi başına güç kazandı, bir yandan da birleşip mix haline geldi. Bu yüzde viral enfeksiyon oranları da arttı. Çocuklar, okullarda, yetişkinler iş yerlerinde çok dikkat etmeli. Şuanda influenza ve koronavirüs vakaları çok yüksek. Virüslerden korunmak için yine maske takmaya ve hijyene önem gösterilmeli. Hasta onlara tavsiyemiz, bol sıvı tüketimi, uyku ve dinlenme. Bol vitamin alınmalı. Hijyene önem gösterilmeli. Kalabalık yerlerden uzak durmalı. Bu tür ortamlarda önlem alınmalı. Özellikle bağışıklığı güçlendirecek gıdalar almaya dikkat edilmelidir.

Solunum sinsityal virüsü olarak da bilinen RSV ismi, genellikle kış aylarında özellikle çocuklarda salgın hastalığa neden olan virüs olarak anılıyor. Yetişkinlerde de görülebilen bu hastalık yakın temas, göz, burun akıntısı ve havada asılı kalan damlacıklar yoluyla bulaşıyor. Boğaz, burun, akciğer gibi solunum yollarını etkileyen bu virüs geçirilse bile tekrarlayabiliyor. İnfluenza ve Covid-19 semptomlarına benzerlik gösteren RSV; burun akıntısı, öksürme, hapşırma, ateş, hırıltı gibi belirtiler ile ortaya çıkıyor. Bu hastalık çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde akciğer enfeksiyonuna neden olabiliyor. Spesifik bir tedavisi olmayan RSV hastalığının süreci hastaya göre değişmekle birlikte genellikle bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçiyor

Sağlık Haberleri