Kırılganlığın öteki yüzü

Kırılganlığın öteki yüzü

İfade özgürlüğü her alanda var mıdır tartışılır. Özelliklede duyguların ifadesinde… Kırılmak en doğal hak iken ifadesi bir yığın yük! Neden insanlar kendilerinin kırılganlıklarını ifade ederken ego ile savaş verir? Savunmasızlık olarak da kullanılan bu kelime içinde büyük mana taşıyor. Öyle bir mana ki, insanın yaralanabilir ve kırılgan bir varlık olmasının unutulmuş oluşu ile sıradanlaştırılmış bir terime çevrilmesi gündemimde…

Kişinin ifade edemediği tüm duyguları ile savaşı içinde. Savunmasını geliştirdiği birçok duygusu ile olduğundan farklı gösterme amacı sahte bir görüntü kanımca. Zaman içinde kendine yabancılaşan bir toplum… Olduğun hal değil, olmak istediğin hal, gösterdiğin. Kendine yüklediğin misyon, duygularını maskeler. Böyle bir durumda biriken tüm duygular; freni patlamış bir aracın savrulması ve sonunda kaçınılmaz kazası ile noktalanır.

Bireyin kendini keşfetmesi bakımından amaçlı bir şekilde bilişsel süreçlerini kendisine yönlendirmesi ve bilinçli farkındalığını güçlendirmesi ilk hedefi olmalıdır. Duyular aracılığı ile oluşan bilgilerin zihinde sentezlenmesi sonucu meydana gelen deneyimlerini karşı tarafa aktarırken yaşadığı zorluk derinlemesine incelenmelidir. Psikolojik olarak kırılganlık başarıya ya da dışsal onaya bağımlı olarak benlik değerine yönelik geliştirilen bilişsel inançları ifade etmektedir. Ayrıca psikolojik açıdan kırılgan bireyler sosyal anlamda kendilerini toplumda ve özellikle ilişkilerinde yetersiz görebilirler. Dolayısı ile bireylerin umut düzeylerini düşürerek öznel iyi oluş halini de zayıflatır. Egolarına yenik düşen kırılganlık ifadesi belki de ailede rol model aldıkları kişilerden öğrenemediklerinin kopyası durumundadır. Kendine yabancılaşan bir kişi psikolojik kırılganlık düzeyinde de artış gösterir.

Şu iki soruya dikkatinizi çekmek istiyorum! 1. Sizin için en kolay ifade edebildiğiniz duygunuz hangisidir? 2. Sizin için en zor ifade edebildiğiniz duygunuz hangisidir? Farkındalığı arttırmaya yönelik bu iki soru; insanın kendini ifade edebildiği ya da edemediği duyguların kısa bir özetidir.

Beklentilerinizi ifade ederken karşınızdaki kişi tarafından anlaşılamamak veya kırılma olasılığı sizde bariyer etkisi yapmamalıdır. Düşüncelerinizi şeffaf bir şekilde ifade edebilmenin özgürlüğü, altında ezilmekten çok daha sağlıklıdır. Aksi durumda manasız tepkilerinizin tuhaf algılanacağı bir durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Asıl ifade etmek istediğinizi söylemeyi erteledikçe, buz dağının altında yatan kısmını karşınızdakinin tahmin etmesini beklemek ile haya kırıklığı kaçınılmaz olacaktır.

Siz kaçınmaya devam ettiklerinizin bedelini ödemeyi kabul etmedikçe kırıldıklarınızın yükünü taşımaya tamah etmek durumunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumun ruh sağlığınızı olumsuz düzeyde etkilemesi ise malumdur. Kaçınılmaz olan zorluklar karşısında psikolojik olarak mücadelenin yitirilmesidir. Özellikle anksiyete ve depresyona yakalanma açısından riskli ve stresli durumlar karşısında aşırı tepkili olabilme ihtimali, kırılganlık ifadesinin kırmızı çizgisidir.

Sağlık Haberleri