İnsanlar neden kaşınır? Büyük gizem çözüldü! Meğer sebebi buymuş

Bilim insanları, yaptıkları araştırmada kaşıntının ana nedenini buldu. Çalışmada, vücuda bu tepkiyi verdiren etkenin bir bakteri türü olduğu keşfedildi.

'İnsanlar neden kaşınır?' sorusu bilim insanlarının yaptıkları araştırmayla yanıt buldu. Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, kaşıntının ana nedeninin bir bakteri türü olduğu keşfedildi. Çalışmanın, kaşıntıya bağlı hastalıkların tedavisine büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Kaşınma hissi, evrensel olarak tüm insanların hissettiği ve zaman zaman sinir bozucu olan bir vücut tepkisidir. Yakın zamanda Cell dergisinde yayınlanan bir çalışmada Harvard Tıp Fakültesi'ndeki bilim insanları bunun nedeni keşfetti.

Kaşınmanın sebebi ciltte yaşayan bir bakteri. Staphylococcus aureus olarak bilinen bakterilerin sinir hücrelerini tam anlamıyla değiştirmesi nedeniyle kaşınma hissi oluşuyor.

Bu bakteriler sinirdeki bir proteini harekete geçirerek, bir kimyasal salgılıyor. Bu hareketlilik beyne 'kaşıntı' olarak iletiiyor.

Normal şartlarda bu bakteriler vücutta denge halindedir ancak artmaları durumunda fazla kaşıntıya neden olurlar. Bu keşif egzama veya atopik dermatit gibi hastaların neden çok kaşındığını açıklıyor.

Bu nedenle bulgularının, cilt mikrobiyomlarındaki dengesizliklere (dermatit ve sedef hastalığı gibi) bağlı kaşıntıyı tedavi etmek için tasarlanmış ilaç ve kremlerin etkisini artıracağı düşünülüyor.

Sağlık Haberleri