Bu yıl farklı! Virüs potpurisi geldi mi bırakmıyor: Acil servislerde sıra uzadıkça uzadı

Acil servisler özellikle son dönemlerde üst solunum yolu hastalarıyla dolup taşıyor. Uzun 'ateş' süreleri, bitti denilirken tekrar nükseden hastalık belirtilerine sahip hastaların sayısı, iki katına çıktı. Konuya ilişkin açıklama yapan uzmanlar "Bu yıl biraz daha çoklu etkenlerle karşı karşıyayız. Virüs potpurisi yaşıyoruz" diyerek birden fazla virüsle mücadele edildiğini aktardı.

Son günlerde gribal enfeksiyon nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvuran hasta sayısında iki kat artış yaşandı. Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, önceki dönemlerde günde 750 ile 1000 arasında olan acil servise başvuranların sayısının 1750 ile 2 bine yükseldiğini söyledi.

DHA'da yer alan habere göre, Doç. Dr. Doğan, "Kış mevsimi biraz geç geldi. Bununla beraber de mevsimsel dönüşümün getirmiş olduğu üst solunum yolları enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonların varlığında, seyrinde bir artış var.

HASTALIĞIN SEYRİ UZADI

Bu yıl biraz daha çoklu etkenlerle karşı karşıyayız. Yani biz hastanemize influenza virüs, koronavirüs, adenovirüs, rinovirüs ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonuyla başvuran hastalarımız oluyor. Haliyle bir enfeksiyon tablosundan iyileşip kişi bir müddetten sonra farklı bir etkene maruz kalabiliyor. Buna bağlı olarak da hastalıkların seyri biraz daha uzuyor. Uzamış ateşle karşılaşabiliyoruz ve iyileşiyor gibi olup sonra tekrar eden bir klinik tabloyla gelebiliyor. Kas ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik şikayetleri var. Vücut, dönemin özelliklerini, yani bir virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi.

VİRÜS BİRDEN FAZLA

Üst solumun yollarındaki hastalıklara birden fazla virüsün neden olduğunu söyleyen Doğan, "Bakanlığın da bu konuda değerlendirmeleri var. Tek bir virüse bağlı değil, birden fazla virüse bağlı oluşmakta. Yani mevsim özelliğine uygun bir süreç yaşıyoruz diyelim" dedi.

Alt solunum yolu olarak enfeksiyonlarıyla çok karşılaşmadıklarını belirten Doğan, "Bir zatürre tablosu değil. Üst solunum enfeksiyonu biraz kalıcı oluyor. Buna bağlı olarak da öksürük biraz uzayabiliyor. Bu nedenle ne yapacağız? Soluk borumuzu biraz daha nemli tutacağız. Biraz daha fazla sıvı tüketeceğiz, pastil kullanacağız. Bunlarla öksürük semptomlarını baskılayacağız, gerekirse öksürük şuruplarından yararlanacağız. Yoğun bakımlık vaka yaşamıyoruz fakat özellikle çocuklarda tablo biraz daha gürültülü seyrediyorsa, bu çocuğu yatırıp takip etmek gerekebiliyor. Çünkü daha sonrasında komplike olup üzerine bakteriyel enfeksiyonlar eklenebiliyor" ifadelerini kullandı.

ACİLLER DOLDU TAŞTI

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Yıldızdaş, 2 yaş altı çocuklarda daha ağır seyreden RSV ve influenzayla ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yıldızdaş, "Belirtiler varsa mutlaka doktora danışılması gerekir. Doktor önerisi olmadan çocuklarda ilaç kullanımı daha büyük sorunlara yol açabilir o nedenle aileler ezbere ilaç kullanmamalı" dedi.

Sağlık Haberleri