O ilimiz de deprem riskiyle karşı karşıya: 7 büyüklüğündeki deprem kenti yok eder!

O ilimiz de deprem riskiyle karşı karşıya: 7 büyüklüğündeki deprem kenti yok eder!
6 Şubat felaketinin ardından deprem kuşağı Türkiye'de kentsel dönüşüm daha fazla dikkate alınmaya başladı. Olası deprem bölgeleri üzerine çok sayıda açıklamalar ve uyarılar yapılırken daha önce adı pek fazla geçmeyen Tokat için de dikkat çeken bir uyarı geldi. Kentsel dönüşüm uzmanı İşeri, il ve çevresinde 7 büyüklüğündeki bir depremde kentin yüzde 60'ının yıkılabileceğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi 11 ilde derin yaralar açtı. İller enkaza dönerken afet bölgesinde süregelen her artçı panik ve korkuyu bir an olsun azaltmadı. Afet deprem kuşağında olan Türkiye'de olası depremlere gözleri çevrilmişken ülke genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı.

Deprem denince sık sık ismi geçen illerle ilgili uzmanlardan uyarılar hiç kesilmedi. Ancak Tokat'a dair yapılan bir uyarı dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm uzmanı Derya İşeri, kentte bulunan binaların yüzde 60'ının yaşanabilecek 7 büyüklükteki bir depremde yıkılabileceğini belirtti. İşeri, belediye verilerine göre 4 bin riskli binanın tespit edildiğini belirtti. Tokat'ta kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini belirten İşeri, belirli yaş grubundaki insanların, masraf olmaması ve evlerinin sağlam olduğu düşüncesiyle kentsel dönüşüme karşı çıktıklarını kaydetti.

BİR DEPREM BÜYÜK KAYIPLARA NEDEN OLABİLİR

Tokat'ın büyük deprem beklenen iller arasında bulunduğunu hatırlatan Derya İşeri, "Tokat çok acil bir şekilde kentsel dönüşüme ihtiyaç duyuyor. Tokat'ta belediyenin açıkladığı verilere göre 4 bin tane riskli bina olduğu tespit edilmiş. Bununla alakalı olarak kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde önünün açılması gerekiyor.

Kişilerin özellikle kendi menfaatleri doğrultusunda hareket etmesi yerine tamamen can ve mal güvenliğinin göz önünde bulundurularak hızlı bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Şu an ciddi anlamda risk teşkil eden Tokat genelinde olası bir depremde büyük kayıplar yaşanabilir.

Bununla alakalı olarak kentsel dönüşümün önünün açılması ve hız kazanması gerekiyor. Belediyemizin, maliklerimizin ve mal sahiplerinin hızlı bir şekilde gönül rızasından daha çok çalışmaların hız kazanmasına doğru adım atması gerekiyor. Bu noktada yeni çıkan yasayla beraber salt çoğunluklar öne çıkarılmış, yapılan planlamada itiraz süreçleri yarıya düşürüldü.

'MASRAF OLMASIN' DÜŞÜNCESİ YIKIM GETİRECEK!

Şuan Tokat'ta 40 yılın üzerinde binalar var. Bunlarla alakalı hiç bir çalışma yapılamıyor. Bunun nedeni maliklerden gelen itirazlar oluyor. Risk raporu alınamadığı içinde kentsel dönüşüm geri olanda kalıyor. Çalışmaları maliklerin talep etmesi gerekiyor, malikler talep etmediği taktirde bina güçlendirmesi, risk raporu alınamıyor. Belirli yaş grubunun üzerinde ki insanlar eski hali iyi tekrar masraf olmasın diye düşünerek kentsel dönüşüme yok diyor. Evinin sağlam olduğunu düşünüyor ve kentsel dönüşüme karşı çıkıyor. Biz mecburiyete dökülmesini istiyoruz. Ve bu sayede kentsel dönüşümün önü açılabilir. Muhtemel bir 7 üstü bir depremde yüzde 60' ın üzerinde bina yıkılabilir. Tokat'ta ki binaların yenilenme süreci hızlanması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.