Mukabele ne zaman, saat kaçta başlıyor? Ramazan ayı Mukabele hangi kanalda, hangi saatte?

Mukabele ne zaman, saat kaçta başlıyor? Ramazan ayı Mukabele hangi kanalda, hangi saatte?
On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte mukabele saatleri ve kanal listesi araştırma konusu oldu. Mukabele, Kur’ân-ı Kerîm’i okuyuşunu takip etmek ve bu suretle hatim indirme anlamında kıraat terim olarak bilinmektedir. Peki; Mukabele ne zaman, saat kaçta başlıyor? Ramazan ayı Mukabele hangi kanalda, hangi saatte? İşte yanıtı.

KANAL 7 MUKABELE SAATİ

Kanal 7’de de mukabele her sene Ramazan ayı boyunca yayınlanıyor. Bu yılda Ramazan mukabelesi, saat 05.45'te Kanal 7 ekranlarından takip edilebilecek.

MUKABELE NEDİR?

Mukabele, üç aylarda ve bilhassa ramazanlarda cami, mescid ve evlerde daha çok sabah, öğle, ikindi namazları öncesinde hâfızlar tarafından okunan Kur’an’ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine ad olmuş, zamanla hâfızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanılmıştır.

MUKABELE NASIL OKUNUR?

İslam dünyasında mukabelenin manası şöyledir: Bir kişinin Kuran'ı ezberden ya da kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessiz bir biçimde Kur’an'dan takip etmesidir. İslam dünyasında süregelen "mukabele" geleneği hemen hemen tüm Müslüman coğrafyada yerine getirilmektedir.

Makedonya ve bazı Balkan ülkelerinde de 3 aylar geldiğinde mukabele yapılmaktadır. Mukabelede her cüz tek bir kişi ya da birden fazla hafız tarafından okunabilir. Mukabelede usul olarak kabul edilen, mukabele okuyan kimsenin hafız bile olsa mushafa bakarak okumasıdır. Bu yöntem daha faziletli kabul edilmiştir. Ayrıca mukabelenin orta hızda okunması da rahat takip imkanı sağlayacağı için tavsiye edilmiştir.

Mukabelenin tarihinde Kuran'ı güzel okuyan birinden dinleme geleneği yatmaktadır. Hz. Peygamber'in de ashabın içinde güzel Kuran okuyanları dinlediği vakit ve zaman zaman duygulanarak gözyaşlarını tutmadığı bildirilmektedir. Bugün Topkapı Sarayı Müzesinin Hırka-i Saadet Dairesi'nde günün hemen hemen her saatinde mukabele okuma geleneği sürdürülmektedir.

Kaynak:Master Haber